Προκλήσεις και Προοπτικές για μια Γαλάζια – Πράσινη Ιχθυοκαλλιέργεια

 

H υδατοκαλλιέργεια αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς συγκριτικά με άλλους κλάδους, παράγοντας το καλύτερο ισοζύγιο μεταξύ υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Στην Ελλάδα, τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν το πλέον εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, όσο αφορά την ζωική παραγωγή, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στο 78% της παραγωγής (Mediterranean Fish Farming, 2020).

 

Παγκοσμίως, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου φτάνει το 5%. Η Ασία καλύπτει το 92% της παγκόσμιας παραγωγής με 102,89 εκ. τόνους και αξία που αγγίζει τα 200 δις. ευρώ, τοποθετώντας την Κίνα, Ινδονησία και Ινδία στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για το 2017 (ΣΕΘ, 2019).

 

Η συμβολή της ΕΕ στην παγκόσμια παραγωγή από υδατοκαλλιέργεια αντιπροσώπευε λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας παραγωγής το 2018 (FAO 2020). Η ΕΕ εισάγει πάνω από το 70% των θαλασσινών προϊόντων που καταναλώνει. Η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ συγκεντρώνεται κυρίως σε τέσσερις χώρες: Ισπανία (27%), Γαλλία (18%), Ιταλία (12%) και Ελλάδα (11%), που αντιπροσωπεύουν το 69% του όγκου παραγωγής και το 62% της αξίας πωλήσεων που ξεπερνούν τα 1880εκατομμύρια ευρώ (ΣΕΘ, 2019).

 

Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, το 2019 διατέθηκαν 466.083 τόνοι τσιπούρας και λαβρακιού υδατοκαλλιέργειας εκ των οποίων οι 120.500 τόνοι, αξίας 546,6 εκ. ευρώ, προήλθαν από την Ελλάδα, σημειώνοντας συνολική αύξηση 5,2% σε σχέση με το 2018.

 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 63% της εγχώριας παραγωγής αλιευτικών προϊόντων προήλθε από την υδατοκαλλιέργεια και το υπόλοιπο 37% από την συλλεκτική αλιεία. Η Ελλάδα βρίσκεται διεθνώς στις δύο πρώτες χώρες παραγωγής ψαριών μεσογειακής υδατοκαλλιέργειας, αντιπροσωπεύοντας το 22,2% της παραγωγής για το 2018.

 

Eκτός από την οικονομική συνεισφορά της, η ιχθυοκαλλιέργεια συμβάλλει και στην κοινωνική συνοχή, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 12.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές οι οποίες προσφέρουν περιορισμένες εναλλακτικές προοπτικές απασχόλησης.

 

Η δυναμική του κλάδου, η προσέλκυση ξένων επενδυτικών σχημάτων και η συσσωρευμένη τεχνογνωσία, επιτρέπει στην Ελλάδα να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Ιχθυοκαλλιέργειας και να συγκεντρώσει εκπροσώπους Ευρωπαϊκών, Μεσογειακών αλλά και Αραβικών χωρών με δραστηριότητα στην θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια.

 

Μετά την επιτυχία του 1ου Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας το 2018, το 2ο Συνέδριο για την Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια οργανώνεται από την ΑΜΒΙΟ Α.Ε. (www.ambio.gr) με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Ιχθυοκαλλιέργειας (https://fishfromgreece.com). Στο συνέδριο θα εκπροσωπείται το σύνολο του κλάδου, ενώ θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμα κοινοτικά και κυβερνητικά στελέχη και διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η παρουσία ξένων επενδυτικών σχημάτων, με παγκόσμια εμβέλεια, τα οποία έχουν ήδη επενδύσει και συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιχθυοκαλλιέργεια, προσδίδοντας έναν διεθνή χαρακτήρα στο Συνέδριο.

 

Ο κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να επισημάνει τη δυναμική του κλάδου υπό το πρίσμα της νέας ΚΑλΠ, των πρόσφατων εξελίξεων στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την υδατοκαλλιέργεια, της Πράσινης Συμφωνίας αλλά και πρωτοβουλιών όπως η «Μεσόγειος: μία θάλασσα πρότυπο έως το 2030», όπου υπογραμμίζεται η ανάγκη για εθνικές και διεθνείς συνεργασίες.

 

Η ατζέντα θα περιλαμβάνει τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική Ιχθυοκαλλιέργεια η οποία θα είναι σε θέση να συνεισφέρει στην κλιματική ουδετερότητα, την μηδενική ρύπανση, στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και την διασφάλιση θρεπτικών και υγιεινών τροφίμων. Παράλληλα θα αναδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες με στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής Ιχθυοκαλλιέργειας και την προώθηση πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών, Μεσογειακών και Αραβικών χωρών.