Ο Μιχάλης Χατζηευσταθίου είναι Πτυχιούχος Ιχθυολόγος ΤΕ, με MSc στην Περιβαλλοντική Μηχανική (Νερό και Υδάτινα Οικοσυστήματα), και PhD στην Περιβαλλοντική Πολιτική & Διαχείριση (Βιώσιμη Ανάπτυξη). Επανεξελέγη την διετία 2021-2023 στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (Ταμίας του ΠΑΣΤΙ), του οποίου είναι Συντονιστής της Ομάδας R&D, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος του για 7 φορές και Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής για 5 φορές.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις γειτονιές του Πειραιά, και ως νησιώτης στην καταγωγή (Κάρπαθο και Καστελόριζο, από τον πατέρα, και Κεφαλονιά και Σύμη, από την μητέρα) έχει ερευνητικό ενδιαφέρον την συμβολή των θαλάσσιων υδατοκαλλιεργειών στην βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.

Διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στην έρευνα, στην παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου, και στην κατάρτιση, έχοντας εργαστεί στο Εργαστήριο Υδατοκαλλιεργειών του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, στο Εργαστήριο Τοπικής & Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και ως εκπαιδευτής στην Ελλάδα (στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης), και στο εξωτερικό (ως Expert της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε Εσθονία, Κροατία, Σερβία, Τουρκία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, κλπ.).

Σήμερα είναι Προϊστάμενος του Τμήματος Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής & Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς (Γενική Διεύθυνση Αλιείας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), και Ερευνητικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τοπικής & Νησιωτικής Ανάπτυξης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Διετέλεσε Διδάσκων στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Σύμβουλος Θεμάτων Αλιείας του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας, των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, και του Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου (9/2010 – 6/2013), και Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής (10/2012 – 9/2013).