Ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953, είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Πειραιά και είναι κάτοχος MBA από το πανεπιστήμιο Roosevelt του Σικάγου των Ηνωμένων Πολιτειών (Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μarketing). Μιλά αγγλικά, ιταλικά και ολλανδικά. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο λιανικό εμπόριο στις ΗΠΑ ως Διευθυντής προμηθειών στην εταιρία Quality Super Market στο Σικάγο. Υπήρξε δυναμικό στέλεχος για πάνω από 14 χρόνια στην Μars Inc., από το 1982 στην Ολλανδία (Marketing & Sales), καθώς επίσης και Γενικός Διευθυντής στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Είχε επίσης υπηρετήσει ως Γενικός Διευθυντής της Chipita International (1996-97).                                    Ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ομίλου Delhaize και Διευθύνων Σύμβουλος Νοτιοανατολικής Ευρώπης για 19 χρόνια.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣΕ (Εταιρία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων) ,του ΣΕΕΤ (Συνδέσμου Ελληνικών Εταιριών Τροφίμων),  της Ε.Ε.Δ.Ε (Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων) και μέλος του προγράμματος “FUTURE LEADERS”                         (Πρόγραμμα ανάπτυξης Μελλοντικών Ηγετών).NED(non-executive directors club)και Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Καταναλωτικών Αγαθών).Σήμερα είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) και διαφόρων Ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων.

Το 2005, ο βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος ΙΙ του απέμεινε τον τίτλο του Ανώτατου Αξιωματούχου του βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ. Τον Απρίλιο του 2009 ανακηρύχθηκε Manager της Χρονιάς για το 2008 από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων.  Το 2009 ανακηρύχθηκε Retailer of the year και το 2010 ως ο πρώτος CEO σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.To 2010 βραβεύτηκε ως ο Retailer της 10ετίας. Το 2016 βραβεύτηκε ως Leader of the year in Romania  και με το EXCELLENCE AWARD στην Ελλάδα.